poniedziałek, 13 stycznia 2020

Chrupiące placki ziemniaczane

Tak naprawdę najgorsze co może być to sflaczałe i poszarzałe placki ziemniaczane. Tak mi się kojarzą bo kiedyś takie właśnie robiłam i sądziłam, że są super. Do czasu kiedy w jakimś programie tv zobaczyłam, żeby ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach i dodać mąkę ziemniaczaną zamiast pszennej. To odmieniło moje wyobrażenie na ich temat. Są mega chrupiące i jest to przepis, którego już nigdy nie zmienię. 




Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 mała cebula (opcjonalnie)
sól
pieprz

Sos czosnkowy:
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1-2  ząbki czosnku
sól i pieprz
 Dodatkowo:
masło klarowane

Przygotowanie:

 Składniki na sos dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 
Ziemniaki przełożyć na sitko i zostawić na misce aby odciekła woda. Dociskać łyżką aby je jeszcze dokładniej odcisnąć.
Odciśnięte ziemniaki przełożyć do osobnej miski, dodać jajka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. 
Ciasto wymieszać. 
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać klarowane masło i nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta, lekko spłaszczając. 
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron około 3 minut.
Usmażone placki wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Chrupiące placki ziemniaczane podawać z sosem czosnkowym.




Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.