poniedziałek, 2 grudnia 2019

Pierniczki, kruche i chrupiące.

Te pierniczki od zawsze były w moim domu. Robiliśmy je ogromne ilości bo każdy je lubi. Można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo. Pierniczki nadają się jako dekoracja na choinkę. Najlepiej smakują jak poleżakują około 2 tygodni, ale do jedzenia są już od razu po upieczeniu. Pierniczków wychodzi dość sporo więc nie ma opcji że zabraknie ich do Świąt :)

 

Składniki:

750 g mąki pszennej
250 g miodu
300 g cukru
125 g masła
3 jajka
1 łyżeczka sody+ 1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku pieczenia
20 g kakao gorzkiego (można dać mniej ale Ja lubię takie ciemne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier królewski:
1 białko (ok 35g)
160 g cukru pudru
5 kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito. 

Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.

Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na 2 dni. 

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5- 7 mm i wykrawać foremkami pierniczki. 

Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej). 

Zdejmować z blaszki po wystudzeniu. 

Jajko wyparzyć. Samo białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder, sok z cytryny i na najmniejszych obrotach miksera ucierać do powstania gładkiej i lśniącej masy lukrowej. Gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki można dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty można do rozrobić sokiem z cytryny.
Lukier nałożyć do worka i minimalnie uciąć róg. 
Lukrować wystudzone pierniczki i pozostawić do zaschnięcia lukru. 


 

Wesołych Świąt!!! :)

2 komentarze:

  1. Właśnie robię 😄😄 ciekawe jakie wyjdą 😄💪

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to ciasto musi leżeć 2 dni? Chciałbym je dzisiaj zagnieść żeby jutro upiec (muszą być gotowe dla Mikołaja ��)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.