czwartek, 7 listopada 2019

Doner kebab w bułce

Miękka bułka i aromatyczne, soczyste mięso z kurczaka. Dodatki można dodać wg uznania. Ale najlepiej pasują świeże warzywa.

 

 Składniki:

4 bułki do kababa (z tego przepisu)

Mięso:
600g polędwiczek z kurczaka lub mięsa z udek z kurczaka
250ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kebaba
Dodatkowo:
Pół buraka lub ziemniaka (aby wbić w niego patyczki)
Pół cebuli (do zakończenia kebaba)

Sos do kebaba:
1/2 zielonego ogórka
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz

Dodatki:
pomidor
ogórek zielony
cebula czerwona
sałata rzymska

Przygotowanie:

 Sos: Ogórka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, delikatnie posolić i odstawić aż puści wodę. Wodę z ogórka odlać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, jogurt i ew. zioła. Całość wymieszać i w razie potrzeby dosolić.
Mięso: Mięso z kurczaka  osuszyć i pokroić w cienkie płaty. W osobnej miseczce dokładnie wymieszać jogurt z przyprawami. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jogurtem. Tak zamarynowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
Połówkę ziemniaka owinąć folią aluminiową i wbić w niego 3 szpikulce do szaszłyków. 
Zamarynowane mięso nadziewać na szpikulce tak aby utworzyć stożek. Kiedy całe mięso będzie już nadziane, na samym czubku wbić połówkę cebuli tak aby złączyć wszystkie szpikulce.
  Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Tak przygotowany ustawić na blaszce pionowo na najniższym poziomie piekarnika. Piec przez około 1,5 godz.

Bułkę nacinamy wzdłuż z brzegu i w środku zrobić tak zwaną kieszonkę. Do kieszonki włożyć pokrojoną sałatę, kawałki pomidora, ogórka, cebuli i mięsa. Całość polać sosem.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.