niedziela, 25 sierpnia 2019

Pulpeciki zapiekane pod mozzarellą

Moje ulubione klopsiki zapiekane pod mozzarellą. Wystarczy do nich makaron lub bagietka i obiad jak w restauracji. 

 

 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki mąki (do panierowania klopsików)
Sos pomidorowy:
1 butelka passaty pomidorowej (ok.650ml)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku

Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dokładnie odcisnąć.
Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę, jajko, przyprawy i wyrobić masę. Mokrymi dłońmi uformować małe klopsiki. Klopsiki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 200*
W garnku roztopić masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażyć przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i bazylię. Wymieszaj i doprawić według uznania.

Gotowym sosem zalać klopsiki, na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli.
 Naczynie włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekać około 25-30 minut. 
Podawać z makaronem lub bagietką.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.