niedziela, 18 sierpnia 2019

Kurczak pieczony w całości podlewany piwem

Dawno nie jadłam tak pysznego, soczystego mięsa z kurczaka, który miał taką chrupiącą skórkę. Do pieczenia kurczaka użyłam specjalnego stojaka, ale można użyć też brytfanny z kratką. 

 

 

Składniki:

1,5-2 kg kurczaka 
 70 g masła
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
pieprz
 150 ml piwa 

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu (kurczak w brytfannie)
Kurczaka dokładnie osuszyć. Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka. 
Na podstawkę do pieczenia kurczaka wlać piwo, nadziać kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kurczaka w brytfannie należy obracać co 30 min. Kurczaka piec 1,5- 2 godzin.
Podawać z ziemniakami lub kromką pieczywa. 





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.