sobota, 24 sierpnia 2019

Chleb pszenno- żytni na zakwasie żytnim

Cały czas szukam odpowiedniego smaku i przepisu na chleb na zakwasie. Jednak metodą prób i błędów się człowiek uczy. Ten chleb jest dla mnie prawie idealny. Chrupiąca skóra, mięsisty i mokry środek, a co najważniejsze można go jeść przez kilka dni i nadal jest pyszny. 

 

 

Składniki:

  Zaczyn:
40 g zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
60 g wody
10 g mąki żytniej typ 2000

Ciasto na chleb:
600 g mąki pszennej typ 750
50 g mąki żytniej
ok 350 g wody (ciasto ma być średnio ścisłe, należy dolać wody jeśli jest zbyt gęste) 
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki zaczynu wymieszać dokładnie i odstawić przykryte ściereczką na blacie kuchennym na 12-14 godzin. Następnego dnia do miski dodać mąkę pszenną i żytnią, wodę i wymieszać. Odstawić na godzinę, następnie dodać sól, zaczyn i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do szerokiej miski wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Co godzinę należy ciasto odgazować, uderzając w nie delikatnie pięścią, następnie zwinąć brzegi ciasta ku środkowi. W ten sposób naciąga się dolną część chleba.
Następnie należy uformować bochenek, robiąc to tak jak przy odgazowaniu ciasta. Ułożyć zlepieniem do góry w koszyku do wyrastania posypanym wcześniej mąką lub durszlaku wyłożonym ściereczką posypaną mąką.Odstawić do wyrośnięcia na około 3-4 godziny aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220* C. Chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, natnij ostrym nożem górę. Na dno nagrzanego piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Włożyć chleb i piec ok 40 minut. Chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.




Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.