czwartek, 11 lipca 2019

Puszyste słodkie bułeczki z nadzieniem malinowo- jagodowym

Sezon na jagody i maliny w pełni. Na każdym z blogów kuszą jagodzianki, więc postanowiłam upiec u siebie nieco coś innego. Bułeczki z nadzieniem jagodowo- malinowym. Miękkie puszyste ciasto z kwaskowym wnętrzem i koniecznie polukrowane.



Składniki na ok 12 szt:

 Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
225 ml mleka
20 g drożdży świeżych 
80 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 

Nadzienie:
150 g jagód
150 g malin
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru

Dodatkowo:
1 żółtko +1 łyżka mleka, do posmarowania
  
Lukier:
100 g cukru pudru 
woda

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko delikatnie podgrzać i rozmieszać w nim pokruszone drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. 

Do mąki dodać miękkie masło, jajko, sól, ekstrakt z wanilii oraz zaczyn drożdżowy.
Zagnieść ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręką. Wyrabiać około 7-10 minut. iasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. 

Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Jagody i maliny wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych porcji. 
Każdą porcję uformować w kulkę i rozwałkować na cienki placek. Na środku każdego nałożyć po 1-2 łyżki owocowego nadzienia. Nałożyć brzegi ciasta aż poza środek z każdej strony i zlepić delikatnie palcami. Tak uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinięciem do spodu i odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół (bez termoobiegu).
Wyrośnięte bułeczki posmarować przed pieczeniem żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.  Lukier należy zrobić z cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.

Polukrować przestudzone bułki. 


 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.