poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Zapiekane ziemniaki ze szparagami, pomidorkami i fetą (z jednej blaszki)

To połączenie to dla mistrzostwo bo jest tu wszystko to co lubię. Warzywa zapiekane z ziołami i czosnkiem to taka lekka kolacja ale może być też fajnym dodatkiem do obiadu. Sezon na szparagi dopiero się zaczyna także będzie to danie często pojawiać się na moim stole.

 

 Składniki:

600 g ziemniaków 
1 ząbek czosnku
300 g zielonych szparagów
250g pomidorków koktajlowych 
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek 
100 g sera feta
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ograć, umyć i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kawałki. 
Pomidorki umyć. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni z termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do ziemniaków dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. 
Wymieszać i rozłożyć ziemniaki na blaszce. Piec 20 min.
Szparagi i pomidorki wymieszać z pozostałymi przyprawami i oliwą. Po 20 minutach dołożyć do ziemniaków, posypać serem feta i piec kolejne 20 min.
Podawać na ciepło. 





Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.