sobota, 9 lutego 2019

Chleb ziarnisty na mieszance mąk

Pyszny, wilgotny, pełen rożnych ziaren chleb. To chyba jeden z moich ulubionych bochenków. 

 

  

 Składniki:

225 g mąki pszennej typ 550
225 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
500 ml ciepłej wody
15g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
Dodatkowo:
dowolne ziarna do posypania chleba

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn trochę podrośnie dodać go do reszty mąki. Dodać sól i ziarna. Wymieszać. Ciasto powinno być półpłynne. 
Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej olejem i posypać dowolnymi ziarnami.
Piec 60 min. Uwaga! po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce żeby chleb nie zaparował.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.