Łączna liczba wyświetleń

Kurczak po chińsku

To danie smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji. Jest banalnie proste i z małej ilości składników. Myślę, że przekona Was do kuchni chińskiej.

 Składniki na 3 porcje:

200 g fileta drobiowego
mała szczypta soli i białego pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt czerwonej papryki
1 szt marchewki
1szt białej części pora
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos: 

3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka cukru

Dodatkowo:

1 op. makaronu ryżowego lub ryż
1 łyżeczkę szczypiorku

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka kroimy w paski, solimy i pieprzymy. Obtaczamy mięso w jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Czosnek pokroić w plasterki, imbir zetrzeć
Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski. 
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć kurczaka, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
 Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos.
 Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i podawać z makaronem ryżowym lub ryżem 


Smacznego :)

Komentarze

  1. Pyszne , bardzo sycące danie smakuje obłędnie, bardzo fajnie zrownowazony smak. Z całą stanowczością polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie godne polecenia, :)Bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)