Łączna liczba wyświetleń

Krem z dyni z chipsem serowo-bekonowym

Czekałam na tę porę roku, dla tej dyni. Uwielbiam tę aksamitną i delikatnie pikantną w smaku zupę. Dla chrupkości dodałam dwa chipsy z bekonu i cheddara.


Składniki:

800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
1 marchewka
25 g masła
1/2 cebuli
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu
100ml śmietany 30%
1/4 sera camembert bez skórki
 

Przygotowanie: 


Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać dynię, marchewkę i ziemniaki, doprawić solą i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 25 minut.
Dodać śmietankę i ser camembert i zmiksować w blenderze na krem.


 Składniki na chipsy:

4-5 plasterków boczku surowego wędzonego
100g sera cheddar
 

Przygotowanie: 

Suchą patelnię rozgrzać. Włożyć boczek i na małym ogniu smażyć do zezłocenia. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st. około 6-10 min na jasno złoty kolor.
Studzimy na ręcznikach papierowych



Smacznego :)

Komentarze