Łączna liczba wyświetleń

Owocowy bałagan w kielichu

Truskawki już prawie się kończą, z żalem będę je żegnać ale do samego końca wyciskam z nich jak najwięcej. To połączenie kawy, białej czekolady i owoców wyszło idealnie i na pewno będę do niego wracać.




Składniki na 6 sztuk:

10 podłużnych biszkoptów
200ml mocnej zimnej kawy
300 g białej czekolady, posiekanej
400 ml śmietany kremówki 36% 
owoce (borówki, truskawki lub maliny)

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył. 
 
Biszkopty zamoczyć krótko w zimnej kawie. Układać w pucharkach warstwowo, biszkopty, krem, owoce i znów biszkopty krem i na wierzchu owoce. Deser najlepiej smakuje schłodzony. 



Smacznego!

Komentarze