środa, 30 sierpnia 2017

Najlepsze krucho-drożdżowe rogaliki


Pyszne, maślane, rozpływające się w ustach. To moje pierwsze skojarzenie z tymi rogalikami. Trochę przy nich pracy ale warto.
Przepis pochodzi z: www.mojewypieki.com


Składniki na 40 sztuk małych rogalików:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
3 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%
8 g cukru wanilinowego

Dodatkowo

twarda marmolada, powidła lub gęsty dżem

Przygotowanie:

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.
Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). 
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.