niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z jagodami

Kiedy pojawiają się jagody, zaczynam czuć, że naprawdę przyszło już lato.
Ciasto to jest niezwykle wilgotne i aromatyczne.


Składniki:

Na zaczyn drożdżowy:
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
 Na ciasto:
330 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
8 żółtek
1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
70 g roztopionego masła
1 litr jagód
Na kruszonkę:
ok. 40 g masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru 
Przygotowanie:
Ze składników ,,na zaczyn drożdżowy" przygotować zaczyn.
Żółtka wymieszać z cukrem.
W misie miksera połączyć: mąkę, żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, ok.5 min. Pod koniec wlać rozpuszczone, ale jeszcze ciepłe masło. Wyrabiać prze chwilę.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 1,5 h. Ciasto powinno więcej niż podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią.
Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozsypać umyte wcześniej jagody. Owoce układać dość ścisło. Na jagody wysypać kruszonkę.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i pozostawić uchylone drzwiczki, tak piec przez 12 min. Następnie drzwiczki zamknąć i piec ciasto kolejne 25-30 min.
Studzić na kratce kuchennej.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda mniam...mniam:)

    OdpowiedzUsuń

  4. pycha bardzo lubię a drożdzowego bardzo dawno nie jadłam niestety:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłaś idę kupić drożdzówę zaraz:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.