Kruche babeczki z kremem Milky Way i orzechami laskowymi

Sezon na jagody, maliny, borówki trwa a mnie zachciało się czegoś mniej owocowego :D 
Nie znam osoby która nie lubi batoników Milky Way. To pyszne mleczne nadzienie w tym batoniku jest obłędne. Taki właśnie jest też ten krem w babeczkach.

Składniki na ciasto (ok. 12 sztuk):

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Przygotowanie:

Składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
 

Składniki na krem: 

300 ml śmietany 30%
4 batoniki Milky Way (150g)
250 g serka mascarpone
 

Przygotowanie:

 Śmietankę zagotować w małym garnku, dodać pokrojone batoniki, mieszać do czasu, kiedy się rozpuszczą. Przelać przez sitko. Wstawić na noc do lodówki.
  Następnego dnia śmietanę ubić na puch, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo: 

100 g orzechów laskowych
 
Orzechy siekamy i smażamy na suchej patelni.
Posypujemy nimi babeczki i możemy szamać ;) 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz po sobie znak :) Wtedy będę wiedzieć gdzie zajrzeć :)

Popularne posty