Kluski śląskie z sosem kurkowym i surówką z kiszonej czerwonej kapusty.

Moja rodzina to tradycjonaliści. Kiedy z na stole pojawiały się kluski śląskie, zawsze towarzyszył im ciemny sos. Dziś zaskoczyłam wszystkich i do klusek podałam sos kurkowy. Od dziś to nasze nowe ulubione połączenie.



Składniki na około 30 szt. 

ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków.
Ugotowane, przecedzone i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczaną masę przełóż do miski. Następnie podziel całość na cztery równe części. Ćwiartkę masy wyjmij i w puste miejsce wsyp taką ilość mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia masy ziemniaczanej była równa z powierzchnią mąki.

Do miski włóż wyjętą wcześniej część ziemniaków i wbij jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze mąki).

Z ciasta uformuj kulki, mogą być lekko spłaszczone, w środku każdej z nich zrób niewielkie wgłębienie – charakterystyczną dziurkę.

Kluski wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Najlepiej jednak wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana.

Ugotowane kluski wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
 

Składniki na sos kurkowy 

200 g kurek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
  2 łyżki masła
80 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek. Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
Włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Surówka:

250g kiszonej czerwonej kapusty
1/2 pora (białej części) 
1/4 zielonego jabłka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy

Przygotowanie: 

Kapustę posiekać na grubsze kawałki. Dodać pokrojonego pora i starte na grubych oczkach jabłko. 
Dodać sól, pieprz, cytrynę, cukier i oliwę. Całość wymieszać i zostawić na ok 15 min.


Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty